Friday, November 20, 2009

walking2 aka jalan2...

sesuai ke tajuk entry ak kali ni. ha3, x pnah ak kesah dgn tajuknya tapi yg pentg isinya. betul x???. nak crita sket la berkenaan hobi ktorg iaitu membuang masa sekitar tanjung malim(sem ni la). tanggal 20/11/09, ak bersama 3 org lagi geng suka berjalan tlah menjelajah tmpt 'exotic' yg sgt pamos berdekatan ngan tnjung malim yg kt0rg x penah pegi. mana lagi klu x HOTSPRING SG KLAH. perghhh, seperti yg dijanjikan, 830am nak bert0lak. tp besalah, anak dara klu bangun mmg 'awal'. he3. disebabkan ak dah janji nak masak roti srdin 'v0uge' yg ak reka sndri 2, terpaksan la bangun awal gak. igtkan sowg dak 2 nak tlong, yela, beria2 nak tlong kan. tgk2 sedap jew selimut ag. ak pown malas la nak bising pepagi yg indah 2. gpon ida dah tlong kan. so, 2 org pon ckup la. so, keja2 merewang pon berjalanlah. disebabkan sorg housemate ktorg dah balik, so adalah sorg penggantinya. orgnya ckup excited, ahaks. siap mesej ak pagi2 ag kata dia baru bangun, ha3. dia smpai umah ktorg wak2 ak n ida ngah sebuk di dapur. so, ms 2 kebetulan dak sorg 2 br bgn kan. apa ag, silalah menjemput kakak yg sorg ni di bawah kan. yela, umah ktorg kan ad excess kad(kondo la katakan, ahaks). proses merewang menjadik lebeh cepat sbb ada pemban2 yg bleh tahan la(klu tuk balut2 n menyebok, tp klu tuk keja kt kdai maap la yer...he3).

roti g0reng yg v0uge


kira2 nak dekat pukul 11am jugak la, proses masak-memasak selesai. so, apa ag. gerak la. perghhh, leh tahan gak roti goreng 'vouge' 2 kan(lapo la katakan). dlm keta aja, abes 1 bekas ktorg bantai. 1 bekas ag standby tuk kt hotspring nnt. mst la lapo kan nnt, main ngan air panas. sesudah tiba, jam pon dah menunujukkan hampir ke jam 12. pergh, best gak tmpat ni erk. dah bayar+nek shuttle ktorg pon tiba la tmpt yg dituju. tp bukan jmp air panas tp air sejuk. x nak la. jalan lagi...penat gak la pusing2 dlm tmpt ni. dah la tertinggal makann dlm keta. kebulur la jwbnya jap ag. panas beb air kat c2, siap diorg kasi warning. smpai 30minit je berendam, yela takut fening lalat plak nnt. tp mmg betul pon, pening pala ak dok lama2. tp best gak, rasa cam sehat plak lepas berendam. treatment ayurveda la katakan, ahaks. pas bersronok+berkenalan ngan rmai org+dpt locker free,ujan plak kat sana. x sempat nak merasai kenikmatan air sejuk yg ada kt sana(ada permainan klu kt kolam air panas x de) sbb ujan melanda hotspring sg klah. so, terpaksa beredar ngan prasaan hampa. ktorg pon carik la pool air panas yg kecik2 kat c2. duduk+borak2, jam pon dah kul 2 lebeh. so, kena beredar la sbb ad mission lain plak pas ni.


sailormoon... bertukarrrr


panas tp besssstttt


shuttle oh shuttle


duta2 hotspring sg klah

model x diiktiraf berposing



pas solat kat sana, ktorg nak balik la. sesampai je kat kereta, apa ag lapo tahap x makan 3 hari...smua tangan menggapai roti goreng yg tersangatla vouge dikala 2(lapo pya pasal). makan2 n dah nak balik, sesudah 2 singgah plak kt gerai yg jual kelapa pandan. disaat badan tersangatla 'segar' ni, mmg memerlukan air tuk menenangkan kembali sistem badan. sesmbil makan n minum, kereta pon meluncur laju meninggalkan hotspring terchinta. mission kedua adlh menuju kerumah ibu n ayah angkat terchinta di besout 2. dah nak dekat stahun ak x g sana. paling mengejutkan, adik bongsu aku dah besar n makin pandai ckap. adik yg kedua last pon dah besar. terkejut ak, dah nak dekat tinggi ak. perghhh, cepat membesar lak dak2 ni. kt0rg dijamu soto ayam n roti kismis. dikala ujan ni, perut2 kami smua mintak diisi. wlopon dah mkn td, rezeki kali ni x kan ditolak...he3. tp mmg sejuk la. sehari ujan. dlm kul 5 cam2, mmg dah kena gerak sbb malamya ktorg ada taklimat praktikum. cuma fatine je yg heaven sket. ayah angkat ak pon kasila beberapa ikat rambutan. mmg dia dah lama ajak ak g sana. musim rambutan la katakan. x sangka dia dah prepare siap2. yela, dtg pon gtau awal beberapa jam je. sian la kt famili angkat ak ni. trima kasih sesangat ak ucapkan pada diorg sbb trima ak sperti anak kandung diorang, terharu beb.

dah selesai bersalam-salaman, ktorg bergerak meninggalkan felda besout 2 yg dlm kenangan. tringat plak kat geng taman bernam. so, singgah la umah diorng. kasi 2 ikat rambutan, jadila erk. smpai umah dlm kul 6pm cam2. punya la penat, masyaallah. pas je solat asar, baring2+tertido jap. bila azan mghrib trus terjaga. apa lagi, g siap la nak g taklimat praktikum plak. perghhh, penuh gler jadual...kalah YB. bila lagi la erk nak g ngan diorng...hmmm, insyaallah rancng ms amik jubah nnt, he3. family planning beb.pas taklimat dlm skita kul 11pm, ktorg g makn lak...mak aiiii punyala penat+lapooo. lokasi cam biasa la, rest0ran pelangi pilihan hati. rupa2nya kak ha dah beli kek tuk ktorg... pergghhh, stelah maknn smpai+air milo sedap jua tiba...apa lagi, ngadap laaa. kek jap yer. nsi paling penting(nampak sgt owng mlayuuu kann???). thanz kak ha n smua yg terlibat. hu3. apa2 pown, aktiviti yg dirancang alhamdulillah berjaya dilaksanakan wlaupon ujan sepanjang hari. lastly, ak nak kena kems brg sbb mak abah ak nak amik brg sb2 maknanya keesokan arinya la. perghhh, banyaknya brg. ni kena bawak lori 4 tayar ni...zam, cepat p amik lesen lori, hi3...

me, who's me...ahaks

Thursday, November 19, 2009

paper terakhir ISMP di UPSI

perghhh, tajuk entry yg agak 'skema'. ahaks. bukannya apa, cuma nak meluahkan rasa hati dikala baru abes paper last kat upsi ni. pagi ini genap pukul 1030am, maka berakhirlah last paper tuk sem ni+pengajian kali ni. hu3, x tau la camne nak gambarkan perasaan. gembira, sedih, sebak n mcm2 lagi. perasan bercampur baur. mmg sronok dah abes exam+dah abes perah otak blajar(cuma praktikum je menunggu). apa2 pown, life must go pon. berjalanlah tanpa henti(cam penah dengar je kan kata2 ni, he3).


macm2 m0od masa berada di upc


baik buruk smuanya ada...


minggu ni mmg penuh dengan debaran. smalam test keta ngan JPJ. alhamdulillah, lulus. x payah la nak nak datang cni balik. yela, 2 mgu lagi br leh amik test len kan(nilah, akibatnya bila amik last minit. cuaknya melampaui batas, he3). skrang ak nak pebetulkan tesis yg perlu disubmit b4 30hb ni. hu3, x banyak pown nak kena betulkan. juz sket2 jew, pasni leh la memulakan proses menyimpan+mengemas brg. mak abah ak datang 21hb aka sab2 ni. mstla kena mengemas. nak kena basuh klu lambat packing. asyik dok 'berlagha' jew nnt mak ak kata. ha3. ak nak dok lama sket kt sni, yela nnt bukan senang ak nak dtg cni. paling2 pown ms nak grad. sok kt0rg ada rancngan baik punya, he3. nantikan entry strusnya ya...(klu rajin la, skrg dah makin mls nak update). sbelah mlm plak ad taklimat praktikm. fakulti sains n teknologi sesi malam, so siangnya leh la g 'merendek' dulu...so, tungggggguuuuuu

adakah aku telah PRO...ahaks, jwbla sndri

bawak molek2 deh, kang langgar anak org lak...


Sunday, November 15, 2009

entry pembalasan

kalau tengok tajuk entry kali ini dah macam nak gado je gayanya kan. mana der.... nak kasi gempak je 2. entry kali ni juz nak merakankan ucapan trimas kepada saudari FATIN IZZATI(pemilik MyVi hijau, AGG 4675) hehehe kerna menghadiahkan saya SEBIJI bantal yg sungguh besar. wlaopon hari lahir saya sudah lepas hampir 5 bulan,he3(klu ada anak dah bleh cakap). x terungkap ngan kata2 pabila menerima hadiah ini sbb terasa mcm lawak plak sbb aku tau apa niatnya si fatin 2 kasi adiah ni(biar la hanya aku dan dia saja yg tau, ha3). akan aku abadikan bantal itu bersama2 ngan mimi diatas kamar peraduanku, he3. sedey plak bila memikirkan akan tinggalkan budak sowg ni kan upc. yela, kat sapa lagi dia nak bermanja sem2 dpn. klu skrg ni, bleh la dia nak wat prangai macm budak tadika kat aku n ida tapi klu sem dpn2. hmmm, x pela. hopefully u can find people dat can accept u as we are. u go gurlz...diz video clip especially i dedicate 4 u, juz enjoy it. as ussual by SNSD, into d new w0rld


video

Tuesday, November 10, 2009

luv diz song so much

~suke gler ngan lagu ni, nice vocal+jiwang beb
~lg ni jdk soundtrack cter yg ak ske(sbb cter 2 adaptasi 1st korean drama yg ak minat sesagt, "AUTHUM IN MY HEART" kat indon. x igt la cter 2 tajuk pe). hu3, sedeynya. tgk bape kali pown mst nagis. pe2 pown, enjoys d song.
~tajuknya-cinta tak bersyarat nyanyian kumpulan element.


video

Islam's Stance on Love and Marriage

perghhh, 4 d 1st time artikel ak dlm bhasa olang putih...he3. bukannya apa, bila dok kodek2 laman sesawang (yela, teknologi dihujung jari) terklik la pulak satu laman sesawang ni. ada sowg bro bertanya mengenai perkahwinan islam. nak tahu dgn lebeh lanjut, ni dia punya soalan.

..........................................................................................................................................................................
"What if two Muslims, a boy and a girl, are deeply in love with each other? Is such thing allowed in Islam? And what if there is another man who has already asked for the girl’s hand in marriage but she's rejected the proposal, and she does not want to marry anyone else; does such kind of love exist in Islam?"

..........................................................................................................................................................................

dan bro drp web ni pown jawabla soalan dak 2(eh, bukan budak). good Q&A. aku x nak komen byk2. juz read n fahami akan arti kata yg sbenar.

.........................................................................................................................................................................

There is a difference between love and romance. Romance, if not checked, may mean wasting time, effort and dignity. Islam teaches us to be truthful and realistic. Besides, the concept of love in Islam is very unique, when a Muslim loves something or somebody, it must be for the sake of Allah; the same applies to hatred. Islam teaches us that marriage is the finest, purest and permissible relationship that should exist between a male and female; it should be the goal that they both have in mind. There is no room in Islam for illicit affairs or the Western vogue-word of boyfriend and girlfriend. All those stories of media and movies are not helpful to make a person comply with the teachings of Islam. The Prophet, peace and blessings be upon him, says: "Three qualities, if found in a person, will help him have perfect faith: Having Allah and His Messenger, peace and blessings be upon him, as the most beloved ones, loving a person only for the sake of Allah and hating getting back to Kufr (disbelief) the way one hates to be thrown into fire." That means love is a fruit of piety. Love without piety is mischief.

There is no concept of courtship in Islam as it is practiced in the West. There is no dating or living in de facto relationship or trying each other out before committing to each other. There is to be no physical relationship whatsoever before marriage. The romantic notions that occupy the mind of young people often have proven in most cases to be unrealistic and harmful to those involved. We only have to look at the alarming divorce rate in the West to understand this point. To give an example, the couple know each other for years, are intimate, live together and so on. Yet somehow this does not guarantee the success of the future marriage. Romance and love simply do not result in an everlasting bond between two people.

In most cases, romance and love die out very quickly when couple find themselves with the real world. The unrealistic expectation that young people have is what often contributes to the failure of their relationship.

The West makes fun of the Islamic way of marriage, in particular arranged marriage. Yet, the irony is that statistically arranged marriages prove to be more successful and lasting than romantic types of courtship. This is because people are blinded by the physical attraction and thus do not choose the compatible partner. Love blinds people to the extent of overlooking potential problems in the relationship. There is an Arabic proverb that says: "Love is blind, it makes zucchini turn into okra". Arranged marriages, on the other hand, are based not on physical attraction or romantic notions, but rather on critical evaluation of the compatibility of the couple. That is why such marriage often proves successful.

From an Islamic perspective, in choosing a partner, the most important factor that should be taken into consideration is Taqwa (piety and consciousness of Allah). The Prophet, peace and blessings be upon him, recommended the suitors to see each other before going through with marriage procedures. That is very important because it is unreasonable for two people to be thrown into marriage and be expected to have a successful marital life, full of love and affection, when they know nothing of each other. The couple are permitted to look at each other.

This ruling does not contradict the Qur'anic verse that says, “…believing men and women should lower their gaze” (An-Nur: 30). The couple, however, are not permitted to be alone in a closed room or go out together alone. As the Hadith says: "When a man and a woman are together alone, the Shaytan (Satan) makes their third." One of the conditions of a valid marriage is the consent of the couple. Marriage by definition is a voluntary union of two people. The choice of a partner by a Muslim virgin girl is subject to the approval of the father or guardian. This is to safeguard her welfare and interests. The Prophet, peace and blessings be upon him, said: "The widow and the divorced woman shall not be married until she has consented to that and the virgin shall not be married until her consent is sought." The Prophet did nullify the marriage of a girl who complained to him that her father had married her against her wishes.

Though love is something nice, and it is recommended for a man to marry a woman whom he loves, because the Prophet, peace and blessings of Allah be upon him, said: “There is nothing better for two who love each other than marriage.” (Sahih Al-Jami`, 5200) However, this love should not be overwhelming and cause a person to forget other characteristics which he should look for in the person he wants to marry. The most important characteristic is religious commitment. The Prophet, peace and blessings of Allah be upon him, says: “A woman may be married for four things: her wealth, her lineage, her beauty and her commitment to religion. Choose the one who is religious, may your hands be rubbed with dust [i.e., may you prosper]!” (Agreed-upon Hadith).




Dear brother in Islam, we hope that the main points of the issue have become clear. Now, let’s assume that you are the subject of the hypothesis you draw in your question: On what basis would you like to choose your partner? Wouldn’t you look to her commitment to Islam – does she pray regularly, for example? Does she adhere to the Islamic Hijab prescribed by Shari'ah?

If the lady you want to marry is religious, of good manners, and obeys Allah and His Messenger, and both of you want to please Allah in this world in order to earn reward in the Hereafter, then you have made a perfect choice, and we ask Allah to fulfill your hopes and bring you together in a good way. If she is not, then you should reconsider your choice. May Allah help you to do what He loves and what pleases Him!

As for the second part of your question, i.e. the girl’s refusal to marry a person who has asked her hand in marriage, we suggest that, if such thing happens, the person in question can make efforts and seek all permissible ways to persuade the father or the guardian of the girl to give her in marriage to him. One can just bring mediators from within the family, i.e. he can resort to those people whose word carries weight to help in the issue. One can also seek the help of the Imam of the Islamic Center where the girl’s father goes, to talk with him about this, and always pray earnestly to Allah to help realize the dream if it’s good. But we have to emphasize that it is not lawful to compel a girl to marry someone she does not want.




Monday, November 9, 2009

perlunya berfikir sblm bercakap

salam motivasi utk semua. he3, tetiba lak rasa nak update ttg sesuatu yg b0leh memberi sdikit-sbnyak keyakinan kpd diri ini. smlam slepas abes blajar keta, x taula apa yg jadik kat diri aku. asyik pening pala+x sedap badan. b4 2 mmg dah rasa skit tp ble dah smpai umah, kesakitan melampau la pulak. nsi goreng yg aku bli pon x disentuh. trus je aku labuhkan diri ak kat katil. hmmm, pas mkn ubat apa lg...trus la tido. krenya aku bgn pukul 8 lbih la. igt nak mkn nasi td. tp tgk nasi 2 pon dah x lalu, cam nak muntah jew. makn 2 camca, trus aku mkn ubat(cannot go la). yg paling bestnya, igt nak tido balik la pas2 sbb badan mmg tersangt la x sedap. bila 'landing' smbil2 sapu minyak angin(dah mcm org pas bersalin, he3), tetiba lak trasa mcm something kat tekak. apa lagi, emegency dah ni. kena g toilet. muntah la, smpai terduduk2 kt toilet(dah mcm drama dah). hmpir stgah jam gak la kt dlm toilet. abes segala isi perut ak, hu3. mmg rasa cam nak nagis. makkkkk....tulunnnn, huwaaaa. tp, mst ada hikmah kan smua ni. yela, kifarat dosa kot. mgkn aku terlupa, tersilap kt mana2. dah bangun pagi ni, dah ok sket la(alhamdulillah).tp highlight ak bukan cter ni sbenarnya. cuma aku tertarik ngan artikel berkaitan ngan 'perlunya berfikir'. smoga kita amik sdikit pengajaran drpd artikel ni.

.........................................................................................................................................................................

Perlunya beRf!kir sBlm beRcakAp


RASULULLAH SAW pernah mengumpamakan lidah itu sebagai kunci segala perkara, yakni perkara baik dan buruk. Sabda Baginda kepada Muaz bin Jabal yang bermaksud: “Mahukah engkau aku beritahukan mengenai kunci semua perkara ini? Aku (Muaz) menjawab: Mahu wahai Rasulullah SAW. Lalu Baginda SAW memegang lidahnya dengan berkata: Awas, jagalah ini (lidah) baik-baik. Aku (Muaz) pun berkata pula: Wahai Rasulullah SAW, apakah kami akan dituntut atas tutur kata kami? Lalu Baginda SAW menjawab: Moga-moga Allah peliharakan engkau. Tiada lain yang akan menjerumuskan manusia menerusi muka atau batang hidungnya ke dalam neraka, melainkan tutur katanya sendiri.” (Hadis riwayat al-Tirmizi).

Demikianlah betapa beratnya bencana lidah itu sehingga boleh menyebabkan tuannya terjerumus ke dalam api neraka. Sehubungan itu, kita seharusnya menjaga dan mengawasi lidah daripada mengucapkan perkataan keji dan kotor. Di sampingnya, selalu ada bahaya menunggu.

Dalam menghuraikan peranan lidah, Imam al-Ghazali berkata: “Ketahuilah bahawa bahaya lidah itu amat besar dan manusia tidak selamat daripada bahaya ini, melainkan mengucapkan tutur kata baik saja.”

Oleh itu, kita seharusnya memanfaatkan nikmat lidah yang dikurniakan Allah untuk mengucapkan perkataan atau tutur kata yang baik saja. Segala perkataan dan tutur kata yang keji dan kotor wajib ditinggalkan.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah ia berkata yang baik atau berdiam diri saja.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Sabda Rasulullah SAW lagi yang bermaksud: “Jagalah lidahmu kecuali bila berkata baik. Dengan berlaku demikian, engkau mengalahkan syaitan.”

Umat Islam tidak seharusnya menggunakan lidah untuk mencela, mencaci, memaki hamun orang lain dan berbohong.

Amat mendukacitakan apabila ada di kalangan umat Islam yang sanggup melemparkan kata kesat dan keji kepada saudaranya. Mereka seolah-olah tidak memikirkan balasan yang bakal diterima nanti.

Sebenarnya, orang yang menggunakan lidah ke arah keburukan adalah orang yang tidak pandai menilai nikmat kurniaan Allah. Orang sebegini dianggap mengkufuri nikmat kurniaan Allah.

Kesimpulannya, sebagai orang beriman kita hendaklah selalu mengawasi perkataan dan tutur kata. Biasakan diri berfikir dulu sebelum mengucapkan perkataan.

Jika ternyata perkataan yang hendak diucapkan itu tiada bahayanya, ucapkanlah. Jika sebaliknya, hindarilah daripada berkata-kata.




Sunday, November 8, 2009

4-eva freNz

entry kali ni nak bercerita ttg 'majlis' makan2 di rumah 704...
plan awal nk smbut bufday hairi terpaksa di ubah dsebabkan ujan tlah melanda tjg malim.
so, 1 demi 1 plan tlah bertukar. yela, bukan senang nak organize mjlis gempak lagi hebat ni.
drpd nak smbut d tasek proton, venue tlah ditukar ke umah 704. yela, umah 23-3-a yg v0uge 2 tak menerima kedatangn insan yg bernama lelaki kecuali mereka yg tersenarai(adlah).

so, ar0und 620pm g2, dikala hujan lebat kt0rg ber5(aku, ida, faten, barak n baim) pon berangkat ke pekan Tm untuk carik stok makann tuk mjlis 2. igtkan nak beli KFC ja, tapi disebabkan kump manusia yg terlalu rmai disna, ktorg pon wat plan len plak. utk menjimatkan kos jgk+lapar gler, barak dgn bermurah hati nak masak mee goreng. apa lagi, ktorg pon gerak la ke billion nak bli barang. beli pya beli dah kol 7 lebey. so, pas antar barak n baim serta brg2 msk, ktorg ber3 pon gerak ke masjid jamek TM nk solt mgrib. mlas nak balek 'kondo mewah' ktorg. he3. so, sesudah solat apa lagi yg ditunggu. nak pegi 'malantak' la kat umah 704.

bila smpai, x sangka lak dak2 ni dah nak masak. perghh, cepat la pulak(nmpak sgt lapar). bufday boy asyek senyum2 bila nmpak ktorg(terharu la 2, ha3). wlaupon ms mjlis dijalankan 'clash' ngan perlwnn bola sepak NS vs KLTN. tp semua ahli umah 704 masih setia di majlis ni. sonok sgt makn ngan diorg ditmbah mknn yg sedap. sedeh jugak sbb mgkn ni 2nd perjmpn yg terakhir ngan diorg. apa2 pon mmg best la ngan diorg. okla, pjg sgt dah ni aku merepek.

d rest, juz enjoy d pics okies....


bufday boy memotong kek


sabar baim, he3


last preparation


faten bengang(dibelakang) sbb aku n baim bergmbar...hi3


ida, duan n barak

Thursday, November 5, 2009

aku keb0sanan

apabila 2 paper telah abes dijawab,
dikala h0usemate masih bertarung di dewan peperiksaan,
aku pulak berg0yang kaki dirumah sesambil mengira2 apa yg patut dibuat,
bukannya malas tapi agak kurang 'ber'mo0d untuk mengemas bilik,
biarlah, hanya ada 1 hamba Allah yg slalu msk bilik aku,
jadik tidak perlulah terg0poh gapah mengemas ya+bkn semak pon blk aku.

dimalam hari pula,
aku masih berkira2 nak buat apa,
ptg dah masak roti sardin g0reng,
lepas la klu kena test ngan bakal mak mertua, he3
msalahnya, dah ader ker???,
hmmm, nak kac0 fatin....dia exam lak sok,
adeh, mati kutu aku macam ni.

dalam tengah otak aku ligat berpikir nak buat apa,
baik aku sambung baca novel on9...
dr aku wat d0sa kering ber'melodi' kan,
untuk menjadi guru yg berdedikasi kena kurngkn k0ntroverc n tingktkan prestasi,
barula org respect ya ladies n gentleman...

okies la, da malas nak taip,
jari dah nak krem(tipu ja),
nak amik kesempatan nak wish bufday kt sowg budak ni,
eh bukan budak, dah leh jdk bapak budak.
kt0rg panggil hairi, nama penuh yusuhairi bin ....(sori, x tau)
slmat ulang tahun ke-23
perghhh, tua nya....ha3(2 ada ati nak pgl aku kakak),
smoga panjang umo+berjaya d dunia+akhirat,
all d best 4 u bro


bufday boy....pamos gambo ko kat bl0g aku yg sedia x pamos ni, hi3

Wednesday, November 4, 2009

lengkapkah?


perghhh, akhirnya bebas jugak aku dari bebanan 2 paper 'ter'killer sem ni. 3hb dgn intr0 chemistry II, n 4hb dgn numer!cal method. agak senang la 2 paper ni bg yg rajin tp bg yg malas cm aku, agak payah la. yg penting dah abeskan. results...juz wait n see yaaa. kirenya 4 d next paper, i hv 2 wait until nov 19. lama gler dia punya gap. cam x berbaloi lak c0z that paper juz take 20% n d rest carry mark from esemen+pr0jek yg tah pe2 2. waaahhh, byk speaking lak ak kali ni(wlaupon ayat lintang pukang, ha3). inilah bahananya ada h0usemate yg amik TESL as a minor. ahaks, can u guess who is she????. senang jew s0alan ni, cam mkn kacang cap tangan kan.

sedapnya makan kacang...


maka berakhirlah kesemua paper matematik yg b0leh diambil oleh students edu math 4 degree 'state'. cam x percaya lak. dlm d0k merungut stiap sem yg math 2 susah. last2, khatam gak. memg sr0nok blajar math tp ble time nak jwb exam cam nmpak awan kelabu lak kt exm sheet.hahaha, nmpak sgt pembohong. ble la pulok nak smbung master....hmmmm, kena pkir+pkir+pkir dl. tp klu nak smbung pon, math is my 1st choice. yela, aku x kan amik sains. tobat x nak. as a minor pon dah sesak. baik la ak dikelilingi nombor. at least tenang sket jiwa aku. 4 d next paper juz an obj question. enviromental science. so, siap2 la peluru berpandu tuk tembak. ha3. eh x leh byk tembak sgt, karang tersasar. ishhh husna ni. igt pesan mak n abah kat kampung. bak kata mak aku stiap kali b4 nak matikan talian talipon, hmmm, gini lagaknya 'kak stadi, jgn asyik d0k stadoq ja'. mak aku ni dah mcm mak nujum, tau2 ja apa yang anak dia byk wat ms kt cni. apa2 pon mummy, i dah abes paper la, hi3. wlaupon ad ag 1, tp juz take it easy(cehhh, berlagak betui).


perghhh, adakah smua i2 kepunyaan aku

math iz not juz ab0ut number


bagi entry aku kali ni kan tajuknya lengkapkah???. ape yg lengkapnya, adkah kehidupan di upc ni. hmm, tah lah. tak leh kata gak, mana tau kot2 smbung master+phd kat upc. skejap je rasenya ms kat upc ni. sama prasaan masa kat matrik. tp matrik mmg skejap je pon., 1 year jew. tp kat c2 la aku jumpa rmai kwn yg baik2 + kwn baik aku smpai skrang. ummu sarah namanya tp die 'ter'banyak pandai dr aku sebab amik medic kat usm n aku amik edu kt upc. ha3, apa2 pon kenangan di kmpp n di upc ini akan aku pahatkan dgn paku payung dlm hati ni, he3. ok la, aku pon makin sebuk skrg ni dgn kehadiran fb(br diaktvkan)+blog ni+bc novel on9(nk bl x dak duit...he3, poyo ja)+mcm2 lagi la. aku dijangka balik ke penang dlm 23hb++ la. but my parents akan amik barang 21hb ni. hu3. pantas betul mak n abah aku ni. aku still kat tanjung malim sbb nak ber'poya2' dgn kengkawan kat cni dl. yela, banyak program beb. hotspring x penah g ag+yg lain2. mana leh gtau. rahsiaaaa. nak tau, nantikan kemunculan entry slepas event tersebut dijalankan. ahaks. ok la, nak tgk fatin wat ape kat luar+nak mengajar die subjek TESL(adakah aku boleh, mlaysia boleh beb)...bubyeeee(aku ngah x der keje)

Monday, October 26, 2009

f!nal exam...

~good luck 2 all of us


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

sG samak-medAn k0ntr0vers!

hmmm, its time 4 new entry....
kali ni nak tulis ttg pngalaman kt0rg seumah pegi sg samak.
cam biasa la, aku, ida n fatin + geng truna 704 taman bernam.
tapi kali ni 3 org je dr diorg yg ikut, s0wang ag demam...

nak dijadikan crita, janjinya kul 10am.
tapi, pukul 11am br nak bgun tidooo...ape kena la dak2 ni
ishhh, payah nak wat laki ni. dah la kas! wr0ng inf0...
kan dah membebel si fat!n dlm keta(sambil dr!ve, he3).

sesampai je kt0rg kt sg smak 2, diorg dah nak abes mkn nasi....
ishhh, buat muka sepuloh sen...adeh, cm x bersalah je
baru je nak pau nasi diorg, dah abes bedal la plak
(ishhh, mmg bapak+anak dug0ng tul la diorg 2).
so, bile dh agak2 brainwash sket2...kt0rg pon nak sejukkan la badan la.
mandi la jawabnya. aku pulak x leh lama c0z keja kul 3.30pm.

ngah mandi best2 tetiba lak kuar isu2 kontr0versi.
adeh, pyah tul jdik org pamos ni, hehehe.
ak x carik k publisti murahan camni.
but, honestly speaking....iz not me k.
im not d person that fall in luv wit u all pya kwn.
so, plez st0p d contr0vercy k....ckupla mel0di je yg panas.
korg x yah nak jadik paparazi wlaupon ad bakat.
mmg kat sana banyak crita terb0ngkar n
smua mulut smakin x der insurans....he3

okies la, 4 baim, hairi n duan...we all mmg enj0y ari ni
wlaupon korg ni juara carta kateg0ri dtg lmbat bila nak jumpa.
apa2 pon, jgn pertahankan tahta 2...
buat kt0rg hati panas ja, hehehe.
n lastly 4 barak, len kali kita semua pegi len k....
bagi cukup k0rum k....

aku n ida disamp!ng...eh anak org asli ke 2, he3(jgn mare br0)


mEdan k0ntr0vers!


fatin di smping jejaka, opps....jejaka ke???


anak2 dugong

Sunday, October 25, 2009

prOton c!ty in mEm0ry

dikala ptg yang sungguh tenang, pab!la bumi br dis!rami hujan(he3)...
kt0rg pon bert0lak la ke pr0ton c!ty.
bEst sangat rasanya, aman+damai+seGarrrrr sangat(rugi sapa yg x nak ikut, he3)
espec!ally geng 704(s!apa ya).
kira2 dalam kul 6ptg cam2, kt0rg sampai kat sana.
ramai jugak orang. igtkan bile hujan, x der org(mmg salah la hipotesis ktorg).
then, ktorg pon jalan la sambil-menyambil tgkap gambo.


cam kat overSea, kan???


..........................................................................................................................................

macam2 ragam manus!a ada kat sana. ada yang bawa family,
ada yang dtg ngan pacarnya, ad yg dtg ngan kwn(cam kt0rg) n
ada jugak yang buat meeting apa tah.
sr0nok sgt, cam d0k over d sEa....he3


fatinnn, amik gmbo leklok


fatin buat muka kerek lak...


tulun....ada budak lariks dr umah

..............................................................................................................................................

jalan punya jalan, dah nak dkt kul 7.
krenya kt0rg sempat tawf skali la tasek 2.
(yela, stiap kali jmp port best mst singgah).
pas2, kt0rg decide nak s0lat kat masj!d yg tersergam !ndah dekat je ngan tsik 2.
masyaallah, damai sangat masjid tuh(bestnya klu dpt beli umah kat c2 kan).

1st t!me msuk msjid pr0ton...lawa beb



................................................................................................................................................


kt0rg pon berjemaah la kat sana. kre2 kul 7.45pm cam2,
kt0rg pon gerak la nak carik makan lak.
yela, pau 'yik mun' pon dah abeh hadam tadi.
lapo la balik. then jumpa rest0ran cam bEst ja.
rest0ran 'mama' namanya. serv!ce mmg tip top.
plus makn sedap+murah...memang menepati selera kt0rg.
apa2 pon, pr0ton c!ty mmg tetap dlm ingatan.
sebab cnilah antara tempat terbEst kat tanjung malim ni.
dapat gak rasa cam kat ovErsea, hehehe(bila pas hujan la).


tasek pr0ton dikala malan menjelma


Saturday, October 24, 2009

ses! berGambar ala2 vOuGe...

ses! fotografi berlangsung pas kt0rg mkan kat fajar. ngan sapa ag...ngan dak2 taman bernam ni la(hairi, barak, baim n duan). d!sebabkan dah tak tau nak wat pe dah, kt0rg pon dec!de la nak tgkp gmb0 kat sEkitar kampus sultan abdul jalil shah, he3. kat upsi la yer. pergghhh, bertawaf 1 kampus carik tempat bEst2. lama gak la penggambaran berlangsung, he3(rasenya smpai nak dkt kul 12mlm). tak nak meng0mel banyak2. juz enj0y d pic okies. hehehe.


still kat fajar


t0long r p0sing bEst2 sket, heee


nampak sangat kt0rg sayang upc, kan3


aud! in mem0ry


fatin, duan n baim mst rinDu kt kt0rg nnt, he3


seMacam je gmb0 nh tapi cant!k...


eh tamara!, apasal u leh ada kat cni...he3


hanya kau yg mampu...



Friday, October 23, 2009

makan2 yg hAppen!ng

nak crita la sket pasal hari makan seDunia tuk d!ri aku...he3
tanggal 22/10/09, ada 2 event yang aku pergi(of c0urselah pasal makan2).
..............................................................................................................................................


ala....kawan2 rapat jew, sebelah petang ngan my best frenz in upsi merangkap c0ursemate aku skali la. tak de la ramai, dalam 7 orang cam2.
kt0rang celebrate kat KFC+ada kek lagi(mmg best).
aku, pia, ida, kak ha, nurul, jiha n aza pon berangkat la ke KFC around 3.30pm++. pas beli kek trus la g KFC seperti yang dijanji. ingat kan nak wat pr0gram yg lebih 'mencapap' tp disebabkan mslah 'kurang teknikal', KFC la tempat yg paling sesuaiiii. ni pown agak kurang k0rum sbb fatin n dayah tak dew(fatin discussion ape tah n dayah puasa~last minute plan). s0, ktorg tapau je la kat diorang.


0ur kEk...bEst frenZ 4-eVa(k-ha, aza, husna, pia, ida, jiha, aini)


is it my bufday,...he3


berlatarbelakangkan...ngeh2


me n aza


peace...


yummm...

.......................................................................................................................................................

sebelah malam pulak, sesi makan2 ngan ex-h0semate(sem3&4). mmg best la.
6 orang semuanya, yg 2 ag dah g praktikum.
sem depan aku pulak yang bakal menyusul. apa2 pon, kak erin, tija, tamarai, achum n nor
u all jgn lupa kasi i bunga masa i grad nnt k(hahaha, juz kidding).
2 all of u. gud luck n try d bESt 2 'b' D'b0mb n D'best teacher.
kalu ada masa ag sem ni, k!ta lepAk2 agi k.....


my ex-r0omate, nor


gAther!ng...


me, nor, tamarai, achum n kak erIn


jalan2 after makan

"Magical Template" designed by Blogger Buster